Over

img_5808-1Simone van der Steeg is een Nederlandse schrijfster. Ze heeft onder andere de Chronister trilogie geschreven. In 2008 begon ze met het schrijven van het eerste deel van deze trilogie. Het laatste deel verscheen in 2013.

Simone begon met het schrijven van Chronisters Klif tijdens haar studie Audiovisuele Productie. Daar kreeg ze de opdracht om een korte film te creëren, waarvan de titel De Ontmoeting moest zijn. Het idee was simpel: de film mocht overal over gaan, maar er moest een ontmoeting in voor komen en het geheel mocht niet langer zijn dan tien minuten.

Zo begon ze met het schrijven van het scenario. Ze ontdekte echter al snel dat het scenario te lang zou worden voor een film van slechts tien minuten. Daarnaast leek het haar vrijwel onmogelijk om het scenario dat ze voor ogen had te verfilmen met de middelen die ze op dat moment tot haar beschikking had. Ze legde het verhaal aan de kant en begon met het schrijven van een ander, realistischer scenario voor De Ontmoeting.

Lang nadat de schoolopdracht was ingeleverd, dacht ze nog vaak terug aan haar eerste versie van De Ontmoeting. Het idee was ontstaan door een droom en het leek erop dat haar dromen over het verhaal waren teruggekeerd. Dat was het moment waarop ze besloot dat ze het verhaal af moest maken, maar dan in de vorm van een boek.

Na het schrijven van een elf pagina’s tellende samenvatting, liet ze het proeflezen. De eerste lezers waren erg enthousiast over het verhaal en vertelden haar dat ze het absoluut moest gaan uitwerken.

Tijdens het schrijven werd het haar al snel duidelijk dat het boek een andere titel moest krijgen. Uiteindelijk is dit Chronisters Klif geworden. Ook wist ze al snel dat het niet bij één boek zou blijven, maar dat Chronisters Klif het eerste deel van een trilogie zou worden.

Ongeveer drie jaar na het afronden van de schoolopdracht De Ontmoeting, was Chronisters Klif klaar om gedrukt te worden. Het boek werd voor het eerst uitgegeven op 5 november 2011.

Het tweede deel van de Chronister trilogie, genaamd De Vloek van Chronister, werd ongeveer vijf maanden na deel één uitgegeven, op 21 april 2012. De titel van het derde en laatste boek van de serie is De Laatste Chronister. Dit boek verscheen op 2 februari 2013.

In september 2014 werd de Engelse versie van Chronisters Klif uitgegeven onder de titel The Chronister Cliff. Op de dag dat dit boek verscheen, heeft Simone van der Steeg tevens aangekondigd dat de gehele trilogie in het Engels zal verschijnen. De Vloek van Chronister is inmiddels in het Engels uitgegeven onder de titel Chronister’s Curse, in november 2016. De titel en de verschijningsdatum van de Engelse versie van het laatste deel in de trilogie zijn nog onbekend.

Op 8 juni 2015 verscheen Maanwees, het meest recente werk van Simone van der Steeg. Dit boek maakt geen deel uit van de Chronister trilogie en is een compleet nieuw verhaal. Het boek is in eerste instantie uitgegeven als standalone en zou dus geen vervolg krijgen, maar inmiddels is bevestigd dat een vervolg op Maanwees niet kan worden uitgesloten. Ook staat al vast dat Maanwees in het Engels zal verschijnen. Wanneer deze Engelse versie zal verschijnen en wat de titel zal worden, is echter nog onbekend.

Simone van der Steeg is geboren op 14 december 1990 in Leeuwarden. Na de middelbare school besloot ze Audiovisuele Productie te gaan studeren. In 2010 stopte ze met haar studie om full time in de horeca te werken. In de zomer van 2012 zegde ze haar baan op om zich meer op het schrijven te kunnen concentreren. Op dit moment werkt ze aan de Engelse vertaling van haar derde boek, waarvan de verschijningsdatum nog onbekend is. Naast schrijven studeert ze Rechten en Nederlands en is ze werkzaam op een MBO-school als docent Nederlands.

Bibliografie

Maanwees 8 juni 2015
De Laatste Chronister 2 februari 2013
De Vloek van Chronister 21 april 2012
Chronisters Klif 5 november 2011

Prijzen en nominaties

Brave New Books Prijs (genomineerd) 2013

Ads